Maak Kennis
Exit Icon

Gratis Bedrijfsscan

1. Laat je gegevens achter.
2. We plannen samen afspraak.
3. Je krijgt de gratis bedrijfsscan met alle extra's.

Gelukt!
Je hoort snel van ons. Wil je ondertussen praktische tips over marketing, om te groeien, lees dan hier één van onze blogs.
Blogs Bouwsteen Informatie
Oeps! Er ging iets mis, probeer het alsjeblieft opnieuw.
Exit Icon

Maak Kennis 💬

Ben je benieuwd hoe klantgerichtheid jou duurzaam laat groeien of heb je andere vragen? Kom vrijblijvend in contact met ons, we leren je graag kennen.

Gelukt!
Je hoort snel van ons. Wil je ondertussen praktische tips over marketing, om te groeien, lees dan hier één van onze blogs.
Blogs Bouwsteen Informatie
Oeps! Er ging iets mis, probeer het alsjeblieft opnieuw.
STERKE BASIS

Waarom jij nooit grip op je marketing zult krijgen! (En hoe je dat voorgoed verandert.)

TikTok, Instagram, LinkedIn, YouTube, X, Facebook – het lijkt wel een eindeloze lijst. We gebruiken ze allemaal dagelijks, maar hoe zet je ze effectief in voor jouw organisatie? Hoe krijg je grip op je marketing in deze tijd? Kan dat überhaupt? Mijn antwoord: Ja, het kan! En jij kunt het ook. Laten we teruggaan naar de basis en begin met groeien!

Datum Icon

2024-09-17

Auteur Icon

Tom Evenblij

Leestijd Icon

9 Minuten

Hè, ik moet echt meer posten…

Als je dit herkent, heb ik helaas slecht nieuws voor je: zo kom je er nooit! Dit is waarschijnlijk niet wat je nu wilt horen, maar ik ben ervan overtuigd dat je dit nodig hebt. Velen proberen hun marketing op een bepaalde manier in te vullen, maar het enige dat het oplevert is gedoe.

Om je heen zie je een wereld waarin het lijkt alsof iedereen alles op een rijtje heeft. Organisatie A is actief op Instagram, organisatie B maakt mooie content op LinkedIn, organisatie C is een ster op YouTube. En jij? Ja, jij zou daar ook actief moeten zijn, toch?

Dus dat doen we. We maken overal een account aan, zoeken het internet af naar tips en formules en… ja, wat dan? Dan moeten we posten. Maar wat gaan we posten? Dan maar de zoveelste foto van een product, een verhaal van een medewerker, of we huren een videoproductiebedrijf in. Is dat fout? Nee, niet per se, maar heeft het effect? Wat levert het op?

Als dat gedaan is, wacht het volgende, en zo gaat het maar door. Het enige wat het vooralsnog oplevert, is hoofdpijn. Terwijl dit steeds zo doorgaat, zien we het echte probleem over het hoofd. Het probleem is niet dat we niet overal actief zijn. Het echte probleem is dat we denken dat we van alles moeten, en zo verliezen we de grip.

Houvast

We zijn op zoek naar houvast, naar een plan, een structuur, een strategie. Dat is goed! Helaas wordt daar tegenwoordig vaak misbruik van gemaakt. Wat klinkt er lekkerder dan “10.000 volgers binnen 1 maand” of “ga binnen 1 week viral”? Dat willen we toch allemaal, een plan dat ons snel succesvol maakt?

Dat je zoiets hebt geprobeerd, is begrijpelijk. Toch zijn er twee redenen waarom ik denk dat je het beter anders kunt aanpakken.

Reden één heeft alles te maken met grip. We zoeken een plan dat voor groei gaat zorgen. Dat beloven deze plannen, en als je ze perfect toepast, heb je kans van slagen. Maar in plaats van grip, het gevoel dat je weet wat je doet, heeft het vaak het tegenovergestelde effect.

Naast plan A is er ook nog een artikel met plan B, en ergens anders heeft iemand ook nog plan C en D. Allemaal interessante plannen die maar één doel hebben: de lezer aanspreken op zijn verlangen.

Maar wat de gedachte achter zo'n plan is en wat het precies doet, wordt vaak niet verteld, of het is te ingewikkeld. Toepassing van het plan zorgt vaak voor verwarring.

Waarom? Omdat het geen grip geeft. Overal voel je je aangesproken, maar nergens echt geholpen. Dit brengt ons bij reden twee waarom je dit anders zou moeten aanpakken.

Alles draait om jouw klant. Hij moet geholpen worden. Jouw klant wil niet dat jij een plan ontdekt dat jou zo snel mogelijk laat groeien; hij wil dat jij hem een stap verder helpt. Deze basis gaat jou veel meer grip geven.

De klant is koning

Wat we nodig hebben is een framework dat te begrijpen en eenvoudig uit te voeren is. Dit framework moet gebaseerd zijn op de klant. Een plan dat werkt omdat het doet waar de klant om vraagt. Niet de strategie die 10.000 volgers gaat geven, bepaalt de route. De klant bepaalt de route. Die andere optie lijkt sterker en doelgerichter, maar het uitgangspunt is verkeerd en daarom zijn deze strategieën niet duurzaam.

“De klant is koning.” Hoe vaak wordt dit gezegd? Maar wat betekent het eigenlijk? En praktiseren we dat ook? Het betekent dat het bestaansrecht van iedere organisatie bestaat uit het vermogen om de klant te helpen. Zodra dat niet meer nodig is of lukt, gaat de organisatie ten onder.

De klant bepaalt wat er gebeurt binnen een organisatie, op alle fronten. Dit lijkt heel logisch, gelukkig maar, en toch verliezen we deze waarheid snel uit het oog.

Bij Guide2B zeggen we: “Marketing is hoe de klant jou ervaart.” Niet alleen online, maar ook op de klantenservice, events, de productervaring, etc. Dit is heel breed. Dus als het bestaansrecht het helpen van de klant is, dan moet dat centraal staan in de marketing.

Dit is het uitgangspunt dat iedereen zou moeten hebben. En dit is waar grip begint. Grip begint bij een basis die duurzaam, begrijpelijk en uitvoerbaar is. Daarom heb je een plan nodig, een framework dat gebouwd is op een basisprincipe dat jij begrijpt. Het framework is eenvoudig, omdat het voortkomt uit wat de klant nodig heeft.

De klant is namelijk op reis, van een onwetend persoon met een probleem, naar een tevreden persoon met een oplossing. Iedere organisatie bezit oplossingen die klanten nodig hebben. Het is daarom de verantwoordelijkheid van iedere organisatie om klanten van het begin- naar het eindpunt te leiden. Dit proces wordt de klantenreis genoemd.

Klantenreis

Iedere fase binnen de klantenreis kent een unieke boodschap. Deze boodschap sluit aan bij de behoefte van de klant in die fase. Deze boodschap gaat leidend zijn voor de marketing.

Er zijn veel verschillende manieren om naar de klantenreis te kijken. Om het zo eenvoudig mogelijk te houden, hebben wij de klantenreis opgedeeld in drie fasen: de bewustzijnsfase, de vertrouwensfase en de missiefase. Deze drie fasen komen kort aan bod. Elke fase kent vier focuspunten. Wellicht komen hierbij onbekende termen voorbij. Deze focuspunten worden aan het eind van de blog verder toegelicht.

  1. Bewustzijnsfase. In de eerste fase is de klant onwetend en moet hij zich bewust worden van de organisatie en de aangeboden oplossing. Het doel is om de klant aan te wakkeren, zo worden leads verzameld. Dit gebeurt door de klant te inspireren met zijn gewenste identiteit, in te spelen op zijn klantverlangen, autoriteit uit te stralen, en empathie te tonen voor zijn interne problemen. Wanneer de klant zich hierdoor aangesproken voelt, raakt hij geïnteresseerd en is hij klaar om naar de volgende fase te gaan.
  2. Vertrouwensfase. De klant is nu bekend met de organisatie en voelt zich aangesproken; er is een spanningsboog ontstaan. In deze fase is het belangrijk om het vertrouwen verder op te bouwen en eventuele blokkades weg te nemen, zodat de klant tot aankoop overgaat. Hier vindt de conversie van leads plaats. Het is cruciaal om autoriteit uit te stralen, de externe problemen, angsten en risico’s van de klant aan te pakken, en zoveel mogelijk waarde te bieden.
  3. Missiefase. De lead is nu klant geworden. De uitdaging is om de klant zo goed mogelijk te helpen en de missie zo sterk mogelijk te volbrengen. In deze fase wordt de relatie met de klant versterkt en neemt de wederkerigheid toe. Het is dus essentieel om de klant zoveel mogelijk waarde te bieden. Autoriteit blijft belangrijk, en de organisatie moet blijven inspelen op de gewenste identiteit van de klant en zijn klantverlangen. Zo wordt het probleem van de klant optimaal opgelost.

Ik ga posten

Nu je de basis begrijpt, is het tijd om na te denken over wat je precies gaat posten. Laat het idee los dat je alleen maar moet posten om het posten. Vraag jezelf in plaats daarvan af: Wat heeft mijn klant nu nodig? Wat zou hem in deze fase van de klantenreis het meest helpen?

Ga niet voor de zoveelste generieke post die tussen de miljoenen andere berichten verdwijnt. Wees specifiek, doelgericht en waardevol. Elk bericht dat je plaatst, zou moeten bijdragen aan het oplossen van een probleem, het beantwoorden van een vraag of het bieden van inspiratie voor jouw klant.

Door gericht en klantgericht te posten, bouw je aan een duurzame relatie met jouw doelgroep. Zo groei je naar het volgende niveau.

Met deze inzichten en een klantgericht framework kun je effectieve marketing realiseren die niet alleen voor groei zorgt, maar ook duurzaam is. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe we samen jouw ideale klant kunnen bereiken.

Extra: focuspunten

Iedere fase in de klantenreis vraagt een specifieke boodschap. Deze boodschap moet voldoen aan één van de focuspunten. Deze focuspunten vind je hieronder verder uitgewerkt.

Gewenste identiteit

Iedereen streeft naar groei, naar een betere versie van zichzelf. De gewenste identiteit is die betere versie die iedereen nastreeft. Dit laten zien werkt inspirerend voor de klant. Hiermee kan de klant zich bewust worden van een oplossing van het bedrijf, maar ook versterkt dit het product, wanneer de klant gekocht heeft.

Campina heeft een campagne met een man in groene kleding. Het gaat Campina natuurlijk om hun producten, maar ze laten deze man zien als een gezonde, sterke starter van de dag. Dit is een identiteit die ons, de kijkers, kan inspireren; wij willen dat ook!

Klantverlangen

Een spanningsboog is essentieel om iemands aandacht vast te houden. Een spanningsboog in de marketing wordt gecreëerd door over het verlangen van de klant te praten. Wat is het diepere verlangen van de klant? Als een organisatie dat laat zien en daarover praat, houdt het de spanningsboog gespannen en helpt het de klant in zijn klantenreis.

Waarom koop je een boortje? Niet alleen om het boortje, nee, je wilt een gat in de muur. Is dat alles? Nee, je wilt een plankje ophangen. Bovenal wil je dat je huis mooi is. Het diepere verlangen is dus het hebben van een mooi huis.

Extern probleem

De klant kent problemen die opgelost moeten worden. Aan de oppervlakte bevindt zich het gebrek aan het daadwerkelijke product. Dit noemen we het externe probleem. In het voorbeeld van het boortje mist de klant simpelweg een boortje. Het product lost dit externe probleem op.

Bij Guide2B voorzien wij in trainingen, strategie, een gepersonaliseerde gids, een concreet actieplan en coaching. Dit zijn allemaal oplossingen voor problemen zoals een gebrek aan kennis, geen sparringpartner, of een niet-werkende strategie waar onze klanten tegenaan kunnen lopen. Het identificeren van deze problemen en daarover praten met de klant, helpt de klant begrijpen dat de organisatie een passende oplossing heeft.

Interne problemen

Naast de externe problemen kent de klant ook interne problemen. Dit zijn de frustraties die voortkomen uit de externe problemen. Dit spreekt de klant sterker en op een dieper niveau aan. Hij voelt zich begrepen en zal nog sterker het gevoel hebben dat de organisatie hem kan helpen.

Bij Guide2B merken we dat klanten vaak gestrest en onzeker worden door marketinguitdagingen, wat de directe gevolgen zijn van hun externe problemen.

Risico’s en angsten

Voordat de klant bereid is de aankoop te doen, zijn er vaak nog risico’s en angsten. Deze moeten worden weggenomen. Dit kan door informatie te geven, ervaringen van anderen te delen, of een proefperiode aan te bieden.

Voor nieuwe klanten kan het idee van een langdurig contract afschrikken. Door bijvoorbeeld een proefmaand aan te bieden, kunnen deze angsten worden weggenomen.

Autoriteit

Klanten zoeken naar autoriteit. Als een organisatie autoriteit heeft, krijgt de klant het gevoel dat hij in goede handen is. Dit vertrouwen zorgt ervoor dat de klant sneller geneigd is om met de organisatie in zee te gaan.

Een organisatie kan autoriteit uitstralen door bijvoorbeeld awards, certificeringen of samenwerkingen met bekende bedrijven te tonen.

Waarde

De klant zoveel mogelijk waarde bieden, zorgt voor wederkerigheid. Waarde kan op veel verschillende manieren gegeven worden, denk bijvoorbeeld aan gratis content, advies, extra services, samples etc.

Een webshop die naast producten ook gratis adviezen en tips biedt over het gebruik ervan, zorgt voor extra waarde voor de klant.

Mocht je vragen hebben of wil je groeien in je marketing, neem dan vandaag nog contact met ons op!

Tom Evenblij

Soms vraag ik me af hoe ik hier terecht ben gekomen: van werktuigbouwkundige naar contentmaker bij mijn bedrijf Tollix, en nu werkzaam bij Guide2B. Ondanks deze ongewone route voel ik me precies op mijn plek. Werktuigbouwkunde heeft mij het analytische vermogen gegeven, terwijl contentproductie me de kans bood om creatief te zijn en tegelijkertijd impact te maken. Toch was deze impact vaak niet volledig bevredigend, omdat de vraag van de organisaties vaak dieper lag. Nu kan ik deze twee werelden combineren. Wat is er krachtiger dan organisaties te helpen hun eigen impact te vergroten richting hun klanten? Daarin ligt echte impact, en dat is mijn passie. Ik word enthousiast van organisaties die hun missie herontdekken en hun klanten gaan bedienen als nooit tevoren.

Wil je praktische tips voor duurzame groei?

Gelukt!
Je hoort snel van ons. Wil je ondertussen meer praktische tips over marketing, om te groeien, hier vind je meer blogs.
Oeps! Er ging iets mis, probeer het alsjeblieft opnieuw.

Op weg naar jouw
ideale klant.

Ontdek hoe klantgericht zijn, jou naar het volgende niveau brengt!